Posted on: 27. 10. 2019 Posted by: Comments: 0

Připravte svou zahradu už teď, aby vám na jaře dělala radost

Je třeba sklidit ovoce z ovocných stromů. Přihnojit jejich kořeny, zrýt zahradu a zasadit nebo vykopat všechny květiny, tak jak to vyžadují. Jaro totiž dost často přijde náhle, ale jindy se zase loudá. To nic nemění na faktu, že jarní období je pro zahrádkáře to nejrušnější. Jak to tedy udělat, abychom měli na jaro už část práce udělané? Co všechno přichystat, aby nám to už na počátku jara nedalo tolik práce?

růžové Tulipány

Připravte si zeleninové záhony

Až odstraníte poslední zbytky zeleniny a vytrháte všechny zbytky rostlin, na kterých rostla, zasejte hořčici. Bude skvěle fungovat jako přírodní hnojivo. Tento postup můžete obrok střídat s biologickým hnojivem. Nejlépe kravským, dlouho uleželým. Jakmile opadá všechno listí a začnou se objevovat první mrazíky, obujte si holínky a vyrazte vaši zahradu zrýt. Snažte se o to, aby řádky byly rovnoměrné, tím si ušetříte práci při jarních úpravách. V průběhu února můžete takto připravenou zahrádku posypat vápnem. Které pomáchá proti plevelům a také hnojí.
Zahradní květiny

Připravte si okrasné záhony

Postarejte se o to, abyste ze země vybrali všechny cibulky, které by nepřečkaly zimu. Nejčastěji mají lidé doma tulipány, ty je třeba skladovat v suchu doma nebo ve sklepě. Většina trvalek, které dokáží přezimovat venku v hlíně, není třeba nijak upravovat. Záhony nechte jakoby zanedbané. Na jejich odstranění bude čas z jara. Tento postup je důležitý z toho důvodu, aby vám neomrzly kořínky a aby trvalky ve zdraví přežily i ty největší mrazy.

Pokud si plánujete vyset louku, je dobré si prostor, pro ni určený, připravit už teď. Stačí. když odstraníte první vrstvu hlíny, ve které je zakořeněná tráva a mírně danou půdu prokypříte.
Kvetoucí louka

Připravte si skleník

Skleník je dobré na podzim nebo do konce zimních měsíců umýt. V průběhu zimy můžete půdu i posypat dusíkatým vápnem. Je dobré i zkontrolovat, jestli je konstrukce skleníku v pořádku a opravit případné praskliny.

Categories: