Domov

3 tipy, jak uklízet tak, abyste se už nikdy nemuseli úklidem stresovat!

Slovní spojení "vánoční úklid" nebo "velký úklid" vybízí k infarktu myokardu. Pokud chcete úklid přežít ve zdraví, a hlavně bez stresu, jste na správné adrese.

 

Začnete ve spíži a v lednici

Všechny prošlé potraviny vyhoďte a uvědomte si, kolik toho vlastně vyhodíte. Pokud jste podnikaví, pište si seznam toho, co nespotřebujete. Jídlo zorganizujte. Namísto spousty poloprázdných obalů od těstovin začněte sypat všechny do jedné nádoby. Třeba Vás to inspiruje zavítat častěji do bezobalového obchodu. A pokud ne, budete mít alespoň krásně zorganizovanou, přehlednou a oku lahodící spíž. Navíc předejdete tomu, že se Vám po bytě rozmnoží nevítaní broučňáci hnusáčci.

jedlá soda

Myslete zodpovědně

Pokud máte doma malé děti anebo domácí zvířata anebo pokud máte zájem o planetu, neváhejte a udělejte také revizi čistících prostředků. Jistě Vás překvapí, kolik vhodnějších alternativ na trhu najdete. A jestliže se nacházíte ve finanční nouzi anebo zkrátka milujete poctivou práci, vsaďte na kombo ocet-jedlá soda. Můžete se chovat šetrně, a přitom čistit jako ďas. Máte doma vodku? Pomůže Vám v dezinfekci, čištění i leštění.

 úklid, čištění

Nelitujte udělat očistu

Pokud si pořídíte nový kousek například oblečení, dva vyhoďte. Nehromaďte věci, které skutečně nepotřebujete a pravidelně si zvykněte na vykonávání takového majetkové očisty. Věci, které jste půl roku nepoužili a nepřináší Vám radost, schovejte do pytle na odpadky. Ten si dejte za dveře. Pokud ani za měsíc žádnou z věcí v pytli nebudete shánět, pytel už ani neotevírejte a rovnou jej vyhoďte.

A proč vlastně pytel zásadně neotevírat? Na věci si vzpomenete, začnete se jimi probírat a přemýšlet, zda se Vám…třeba jednou nehodí. Začarovaný kruh narušte a nebojte se věcí zbavit. Vždyť je můžete darovat! To samé platí i při úklidu. Pokud chcete na stůl nebo poličku jednu věc odložit, dvě ukliďte jinam.